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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
26/01/2022 |
Data da última atualização: |
26/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA, G. F.; MIRANDA, T. L. R.; NASCIMENTO, A. C. C.; NASCIMENTO, M.; CAIXETA, E. T.; SILVA, L. de F.; ALKIMIM, E. R.; SILVA, F. L. da. |
Afiliação: |
GABRIELA FRANÇA OLIVEIRA, UFV; TAIANA LOPES RANGEL MIRANDA, UFV; ANA CAROLINA CAMPANA NASCIMENTO, UFV; MOYSÉS NASCIMENTO, UFV; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA MOURA, CNPCa; LETÍCIA DE FARIA SILVA, UFV; EMILLY RUAS ALKIMIM, UFTM; FELIPE LOPES DA SILVA, UFV. |
Título: |
Discrimination of varietal groups and hybrids of coffea canephora species using multivariate analysis. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Biometria, v. 39, n. 1, p. 194-201, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.28951/rbb.v39i1.525 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee growing is one of the most important agricultural activities in the world market. Among the commercially relevant species, there is Coffea canephora,which can be divided into the varietal groups Conilon and Robusta. These varietal groups have complementary agronomic interests. Because of this, hybrids are obtained through the crosses between these groups. Given the difficulty in differentiating between two varietal groups genotypes in the field, the correct discrimination is essential for the definition of crosses in breeding programs. In this context, the objective was to apply a discriminant analysis (DA) to define functions to differentiate between varietal groups and hybrids of canephora, as well as to identify the most relevant phenotypic traits in these functions. Data from 165 genotypes from the Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural e do Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza were used for which different plant traits were measured. The quadratic DA applied was the one with the best performance for genotype discrimination, with an average apparent error rate of 0.0333. Cercosporiose incidence, rust incidence and vegetative vigor were the most important traits in the varietal groups' discrimination. |
Thesagro: |
Café Robusta. |
Thesaurus Nal: |
Coffea; Discriminant analysis; Multivariate analysis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230540/1/Discrimination-of-varietal-groups-.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
01/09/2016 |
Data da última atualização: |
05/09/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SOARES, L. M.; BOMFIM, C. A.; SANTOS, K. C. B.; VALE, H. M. M. do; LIMA, C. E. P.; CARVALHO, A. D. F. de; FONTENELLE, M. R. |
Afiliação: |
LUCAS MENDES SOARES, Bolsista / Embrapa Hortaliças; CATHARINE ABREU BOMFIM, Bolsista / CNPH; KARLA CRISTINA BORGES SANTOS, Bolsista/CNPH; HELSON MÁRIO MARTINS DO VALE, Bolsista / CNPH; CARLOS EDUARDO PACHECO LIMA, CNPH; AGNALDO D FERREIRA DE CARVALHO, CNPH; MARIANA RODRIGUES FONTENELLE, CNPH. |
Título: |
Comportamento de grupos de micro-organismos em função do tempo de preparo de biofertilizante Hortbio |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: ANAIS da V e VI jornada científica da Embrapa Hortaliças. Brasília, DF: Embrapa, 2016. |
Páginas: |
p. 19. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo desse trabalho foi analisar os grupos de micro-organismos presentes no Hortibio aos 0, 5, 10, 15, 20, e 25 dias após o preparo. |
Palavras-Chave: |
Micro-organismo. |
Thesagro: |
Adubação; Materia organica. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/147054/1/Anais-da-V-e-VI-Jornada-Cientifica-da-Embrapa-Hortalicas-p-19.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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